Egy kihagyhatatlan hely a Rómain!

 

Egy kellemes nyári nap délutánja. A munkaidő vége után felpattansz a HÉV-re és néhány perc gyaloglással a vízparton vagy. Leülsz a kavicságyon lévő nyugágyba, kezedben egy ital, a háttérben kellemes lounge zene, előtted a folyó. Mindez lehetne egy barcelonai tengerparti bár is, de ez a hely a Római-parton van. Valahogy ezt jobban is szeretjük.

Régen Nap bácsiNap nénivel egyetemben – egyike volt a Római-part nagy, híres csárdáinak. És ez nem vicc. Modern kori megfelelőjét a vízparton találjuk, és egy lakókocsi, valamint deszkák és fémcsövek találkozásából áll. Nevét a történelmi utalások mellett a tulajdonosról, az egykori vízilabdázóról kapta, aki sapkájáról és mosolyáról ismert.

A rendelés leadása után egy kis színes kartonpapírt kapunk. Itt nincs a lángossütőkben megszokott, kötelező ordibálás, itt minden a nyugalomról és a vízpartról szól - és ezen pedig nem is nagyon szeretnének változtatni: az egyedüli „programot” szinte csak a hétvégi DJ-szettek jelentik, de ez is a helyszínhez illeszkedő, lazulós zenével.

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy Budapest legidillibb helye nyáron a Római-part. A Felinni mellett itt a Nap bácsi, ami szintén elég magasra tette a lécet családbarát hozzáállásával, igényes konyhájával és a parton kialakított közösségi terével. A fából készült nyugágyakon pihenve remek frissítő a  házias ételek vagy a meggyes sör, míg az alkoholmentes üdítők   limonádék. Remek sörkorcsolyaként szolgál a hermelín (cseh recept szerint pácolt camembert), de ha tartalmasabb étkekre vágyunk, kóstoljuk meg a csirkésquasedillát vagy a szürkemarha Burger.